Institutul de Filologie Română „B.P.-Hasdeu” al USM, în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) a invitat, la 3-4 mai 2023, la o serie de evenimente științifico-culturale, organizate cu prilejul inaugurării Centrului de Cercetări ale Imaginarului „Lucian Blaga”, manifestări ce au inclus și comunicări științifice, prelegeri publice, lansări de carte.
Evenimentele s-au desfășurat, pe parcursul a două zile, în mai multe instituții de educație și cultură din Chișinău, inaugurarea Centrului de Cercetări ale Imaginarului „Lucian Blaga”, fiind găzduită de Universitatea de Stat din Moldova, Sala „Regina Maria, la care au participat prorectorul pentru activitate științifică și relații internaționale a USM, dr.hab., Aurelia Hanganu, reprezentanți ai mediului academic de la USM, Universitatea Pedagogică de Stat „I.Creangă”, ULIM, instituții de cercetare, muzee, reprezentanți mass-media.
Momentul inaugural i-a avut drept invitați speciali, pe doi renumiți profesori din Franța și România. Este vorba de Jean-Jacques Wunenburger, filosof, profesor emerit de filosofie generală la Universitatea Jean Moulin Lyon 3 (Franța), director al Centrului de cercetări internaționale asupra imaginarului (CRI2i) și Ionel Bușe, profesor de filosofie la Universitatea din Craiova, director al Centrului de Studii asupra Imaginarului și Raționalității „Mircea Eliade” (CSIR), dar și dna Claudia Vișan, Biroul Național AUF, Moldova.
Directorul Institutului de Filologie Română „B.P.-Hasdeu” al USM, dr.hab. Nina Corcinschi a menționat că fondarea Centrului de Cercetări ale Imaginarului „Lucian Blaga” reprezintă unul dintre obiectivele proiectului La recherche sur l’imaginaire littéraire-artistique. Perspectives interdisciplinaires, finanțat de Agenția Universitară a Francofoniei. Proiectul a demarat în 2022, susținut de partenerii de la Centrul „Fantasma” al Universității din Cluj-Napoca (coordonat de Corin Braga) și Centrul de excelență în studiul imaginii (coordonat de Sorin Alexandrescu) al Universității din București. „Ne bucurăm că inițiativele noastre sunt susținute de filosoful Ionel Bușe, directorul Centrului de Studii asupra Imaginarului și Raționalității „Mircea Eliade” (CSIR) din Craiova, iar parteneriatul se extinde și spre spațiul francez de cercetare a imaginarului, prin prezența profesorului Jean-Jacques Wunenburger, fondatorul Centrului de Cercetare a Imaginarului și a Raționalității „Gaston Bachelard” din Dijon și directorul Centrului de Cercetări Internaționale ale Imaginarului (CRI2i”, a declarat directorul Nina Corcinschi. Directorul a specificat că Centrul și propune activități de cercetare interdisciplinară a imaginarului lingvistic și literar-artistic, extins spre cel social-mediatic.
Mesaje de salut au adresat Directorul regional AUF-ECO, Mohamed Ketata (video) și Claudia Vișan, responsabil la Biroul Național AUF, Moldova, în care au adresat felicitări Institutului de Filologie Română „B.P-Hasdeu” al USM pentru inaugurarea la Chișinău a Centrului, asigurându-i de deschidere și sprijin plenar în toate demersurile necesare.
„Sunt onorat și emoționat deopotrivă să fiu astăzi în Republica Moldova, la Universitatea de Stata din Moldova și să particip la inaugurarea acestui Centru”, a spus prof. Jean-Jacques Wunenburger, vorbitor al uneia din cele mai vechi limbi, limba franceză, pe care o consideră limba de comunicare culturală. Profesorul și fondatorul Centrului de Cercetare a Imaginarului și a Raționalității „Gaston Bachelard” din Franța, Jean-Jacques Wunenburger , a relevat importanța și interesul sau constant pentru studiul imaginarului și al rolului acesteia în cultura europeana, interes ce s-a materializat în numeroase lucrari: „L’utopie ou la crise de l’imaginaire” (1979), „L’imagination” (1991), „L’homme a l’age de la television” (2000), „L’imaginaire” (2003) etc. Profesorul francez a contribuit la fondarea mai multor centre de cercetare a imaginarului din mai multe țări europene. „Până acum am colaborat mai mult cu partea română, iar faptul că acum am venit în Republica Moldova este o posibilitate de a colabora cu noi cercetători și de a aduce cercetarea peste frontiere, deci, este o extindere a acestui domeniu, unde am văzut un interes deosebit pentru tinerii cercetători și este un subiect foarte actual”, a subliniat prof. Wunenburger.
Reiterând experiența României, profesorul de filosofie la Universitatea din Craiova, Ionel Bușe, director al Centrului de Studii asupra Imaginarului și Raționalității „Mircea Eliade” (CSIR), a menționat semnificația momentului și cât de importantă este colaborarea științifică în acest domeniu. „E foarte important acest moment pentru cercetarea în domeniul imaginarului, al culturii noastre tradiționale, pentru că noi avem și cultură tradițională, dar și cultura aceasta a elitelor, cultura de cercetare în domeniu din institutele de cercetare, în universități și important este că acest centru se înființează la Chișinău, în Sala „Regina Maria”. Profesorul a remarcat că în România sunt mai multe centre de cercetare de genul acesta pe filieră franceză, un rol deosebit având, bineînțeles, Jean-Jacques Wunenburger, discipol al renumitului profesor, filosof Gilbert Durand, iniţiatorul mai multor centre de cercetare a imaginarului în Europa, America şi Asia. De notat că Jean-Jacques Wunenburger este unul dintre filosofii postmoderni, care, pe linia părinţilor fondatori ai conceptului de imaginar (Gaston Bachelard, Gilbert Durand, Henry Corbin şi Mircea Eliade) deschid o perspectivă nouă în înţelegerea gândirii figurative astăzi.
Câteva paranteze privind colaborarea în acest proiect și cum s-a ajuns la inaugurarea Centrului de Cercetări ale Imaginarului la Chișinău, au fost deschise de tinerii cercetători, doctori în filologie Nadejda și Constantin Ivanov, din cadrul Institutului de Filologie Română „B.P-Hasdeu”, or, cum au remarcat vorbitorii, lucrurile mari se fac cu oameni dedicați, cu oameni pasionați de munca lor, oameni care muncesc în virtutea vocației, care adesea nu au nevoie de multe recompense, ci mai curând de posibilitatea de a-și executa talentul. De menționat că Nadejda și Constantin Ivanov au devenit membri ai Centrului de studii asupra imaginarului „Fantasma”, de la Universitatea din Cluj, acest lucru conturând și certitudinea că cercetătorii filologi de vocație vor aduce multe lucruri frumoase în filologia noastră și vor crea multe conexiuni cu colegi din România și din alte țări, din întreg spațiul francofon, iar prezența invitaților din România și Franța la Chișinău se datorează în mare parte lor.
Dr. Nadejda Ivanov a mulțumit conducerii USM, Institutului de Filologie Română „B.P-Hasdeu”, conducerii AUF pentru că au reușit să organizeze acest eveniment de inaugurare foarte important, adresând un mesaj de recunoștință, inclusiv în limba franceză și profesorilor din Franța și România pentru sprijinul necondiționat în acest demers, iar prezența lor la inaugurarea Centrului nu face decât să confirme acest lucru.
Dr. Constantin Ivanov a subliniat la rândul său, că pentru cercetătorii de la filologie, pentru cercetarea filologică și anume componenta literară se deschide o perspectivă nouă care oferă o abordare nouă în domeniul cercetării literare din perspectiva imaginarului. „Imaginarul este o perspectivă de abordare a unor probleme literare, filosofice, sociale, artistice care vizează o abordare transdisciplinară care ne oferă șanse să identificăm punctele comune din diferite culturi, să înțelegem care este specificul național și în felul acesta să putem înțelege traumele și fracturile identitare ale personajului. Acest moment care ne deschide noi perspective ne face ca să ne ridicăm la un nivel mai înalt, să abordăm literatura în cheie științifică, raportată la cerințele și la modelul european de cercetare a filologiei și a cercetării literare”, a menționat tânărul cercetător, subliniind că centrul nou creat va oferi noi șanse și acasă, întrucât au colaborare cu cercetătorii implicați în Centrul Internațional de Cercetare al Imaginarului (CRI2i) și speră la o colaborare fructuoasă de viitor.
Și dacă tot s-a menționat că imaginarul este o abordare transdisciplinară, Andrei Prohin, secretar științific la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Natural, a afirmat că inaugurarea acestui centru este o dovadă de încredere în viitorul cercetărilor umaniste, într-un timp când suntem copleșiți de știrile despre ororile războiului. „Cercetarea imaginarului are în vizor „produsele” imaginației umane, reflectate în literatură, artele vizuale, mass-media etc. Analizând din ce surse și cum ne construim imaginile (despre persoanele cunoscute ori străine, despre propria țară etc.), ne putem cunoaște mai bine pe noi înșine, ca indivizi și societate, precum și alte popoare, alte culturi. Studiul imaginarului evidențiază faptul că nu suntem în întregime ființe raționale. Deciziile și comportamentul nostru sunt puternic influențate de modul cum ne imaginăm lumea din jur. Conștientizând ce formează și cum funcționează imaginarul, vom evita mai ușor manipulările (politice, comerciale) care întotdeauna se bazează pe imaginile din mintea noastră”, a reliefat Andrei Prohin, cu sublinierea faptului că inaugurarea Centrului de Cercetări ale Imaginarului „Lucian Blaga” la Chișinău e o frumoasă surpriză în această primăvară
Invitații din Franța și România au susținut prelegeri în fața cercetătorilor, profesorilor și a studenților și și-au lansat cărțile nou apărute. Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” a fost gazda lansărilor de carte:
Imaginarul, de Jean-Jacques Wunenburger. Traducere de Dorin Ciontescu-Samfireag. Ediție îngrijită și cuvânt înainte de Ionel Bușe. Craiova: Editura AIUS, 2022 și
Femei de iasomie, de Ionel Bușe. Prefață de Mihai Ene. București: Litera, 2022.
Lucrarea de sinteză „Imaginarul”, tradusă și în limba română, tratează dintr-o perspectivă integratoare, interdisciplinară, conceptul de imaginar şi raportul acestuia cu ideea de raţionalitate. Cartea se adresează cercetătorilor, profesorilor, studenţilor şi tuturor celor interesaţi de dinamica transformărilor imaginarului în cultura contemporană.
De menționat că Institutul de Filologie Română „B.P-Hasdeu” este primul institut academic din Republica Moldova care a devenit membru al Agenției Universitare Francofone (AUF).
Eugenia TOFAN,
Șef Secție,
Departamentul Cercetare și Inovare, USM