Categorie: Evenimente

13 MEDALII DE AUR ȘI 4 DE ARGINT A OBȚINUT UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVA LA SALONUL INTERNAȚIONAL DE INVENTICĂ ȘI ANTREPRENORIAT INOVATIV

Cercetătorii Universității de Stat din Moldova au obținut 13 Medalii de Aur și 4 de Argint la cea de-a doua ediție a Salonului Internațional de Inventică și Antreprenoriat Inovativ, organizat de Institutul de Cercetare, Inovare și Transfer Tehnologic al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, în parteneriat cu Asociația Obștească „Inovație în Educație de Performanță” și Academia Antreprenoriatului Inovativ.…
Citește mai mult

TOTALIZAREA SESIUNII NAȚIONALE DE COMUNICĂRI ȘTIINȚIFICE STUDENȚEȘTI, EDIȚIA A XXVIII-A, 11 – 22 martie 2024

Departamentul Cercetare și Inovare, Secția Promovare și protecția rezultatelor științifice USM au coordonat, în perioada 11 – 22 martie 2024, desfășurarea în cadrul Facultăților USM a Sesiunii naționale de comunicări științifice studențești, ediția a XXIII-a. Evenimentul reprezintă un bun prilej de împărtășire a rezultatelor științifice teoretice dar și practice ale studenților cât și ale masteranzilor.…
Citește mai mult

Oaspeți de la Universitatea Tehnică din București în vizită la Institutul de Geologie și Seismologie

Institutul de Geologie și Seismologie al USM a fost vizitat, la 21 februarie 2024, de rectorul Universității Tehnice de Construcții București, prof. univ., dr. ing. Radu Sorin Văcăreanu și prorectorul Universității – conf. univ., dr. ing. Viorel Popa, Facultatea Construcții Civile, Industriale și Agricole. Delegația a sosit la Chișinău în contextul unei misiuni a Băncii…
Citește mai mult

Dr.hab. în biologie Valentin CELAC, agrobiolog, genetician, ameliorator – 85 de ani de viață și șase decenii de implicare în lumea științifică

Dr.hab. Valentin CELAC: „Omul nu vrea să înțeleagă faptul, ca drumul perfecționării este cunoaşterea, iar cheia succesului este măsura în toate lucrurile” Un februarie mai deosebit pentru doctorul habilitat în biologie Valentin CELAC, agrobiolog, botanist, genetician, ameliorator, conferențiar cercetător, cercetător științific principal în cadrul Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al USM. Om…
Citește mai mult

Diplome de Onoare ale MEC cu prilejul Zilei Internaţionale a fetelor şi femeilor cu activităţi în domeniul ştiinţei, ediția 2024

Cu prilejul Zilei Internaţionale a fetelor şi femeilor cu activităţi în domeniul ştiinţei, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a decernat Diplomă de Onoare mai multor cercetătoare care, pe parcursul ultimilor ani s-au evidențiat prin rezultate științifice remarcabile. Ceremonia de decernare a avut loc într-un cadru festiv, la 12 februarie, la care au fost prezenți Ministrul MEC, Dan Perciun, Secretarul de stat…
Citește mai mult

Universitatea de Stat din Moldova marchează cea de-a doua ediție a Zilei Naționale a Lecturii prin mai multe acțiuni și campanii de promovare a lecturii

Biblioteca Centrală a Universității de Stat din Moldova a invitat comunitatea academică universitară și nu doar, la un amplu program de activități, dedicat celei de-a doua ediții a Zilei Naționale a Lecturii, care este marcată în ziua de 14 februarie, zi în care s-a născut marele poet Grigore Vieru. Tot astăzi, Biblioteca Centrală Universitară a…
Citește mai mult

La Universitatea de Stat din Moldovei au fost lansate două volume care adună elita intelectualității filologice din Republica Moldova

Universitatea de Stat din Moldova a găzduit, la 8 februarie 2024, un frumos eveniment de lansare a două volume care adună floarea și elita intelectualității filologice din Republica Moldova. Este vorba de „Oameni ai cuvântului”, Volumul I și „Destine de lingviștii. Oameni care au fost”, Volumul II. Autorii, care au avut, nobila, dar și deopotrivă…
Citește mai mult

Dr.hab. Gheorghe COJOCARU: „Încrederea în adevărul istoric mai depinde și de și cine îl rostește, iar oamenii simt falsul și impostura de departe”

(Interviu în exclusivitate cu dr.hab. Gheorghe Cojocaru, directorul Institutului de Istorie al USM) Dr.hab. Gheorghe COJOCARU: „Vrem să cunoaștem adevărul, pentru că istoria, în măsura în care putem s-o surprindem, poate să ne inspire, la rândul ei, să ne lumineze, să ne avertizeze și să ne apere de întuneric” O consemnare de Eugenia TOFAN, Șef…
Citește mai mult

Prof. Victor JUC: „Am intrat în noul an cu speranță și încredere că următorii patru ani vor fi mai prietenoși oamenilor de știință și Institutului pe care am onoarea să-l conduc”

Prof. Victor JUC: „Am intrat în noul an cu speranță și încredere că următorii patru ani vor fi mai prietenoși oamenilor de știință și Institutului pe care am onoarea să-l  conduc”  (Interviu în exclusivitate, realizat cu profesorul Victor JUC, directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice li Sociologie al USM) Prof. Victor JUC: „Promovez constant principiul:…
Citește mai mult

„Uniți prin istorie. 165 de ani de la Unirea Principatelor Române”

Directorul Institutului de Istorie al Universității de Stat din Moldova, mem.cor. Gheorghe Cojocaru, doctor habilitat în istorie, a susținut o prelegere publică intitulată „Marile Puteri și Mica Unire (context internațional și semnificație istorică)”. Comunicarea științifică a fost prezentată, în contextul celor 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, eveniment crucial pentru constituirea statului unitar…
Citește mai mult