Membri ai comunității academice universitare, profesori, studenți, institutele de cercetare din cadrul USM, reprezentanți ai corpului diplomatic, acreditați la Chișinău, s-au reunit în scuarul Universității de Stat din Moldova, unde a fost inaugurat Orășelul European Universitar, pentru a marca Ziua Europei. Genericul primei ediției, în atare format, a fost „UE-Moldova: Împreună mai puternici”. Evenimentul a fost organizat de Rectoratul Universității, EuroClub USM, fondat acum un an, Centrul de Studii Europene și Centrul de Informare a UE USM.

La Inaugurarea Orășelului European Universitar au fost prezenți Ambasadorul Italiei în Republica Moldova, E.S. Lorenzo Tomassoni, Ambasadorul Franței la Chișinău, E.S. Graham Paul și Ambasadorul Slovaciei în Republica Moldova, E.S. Pavol Ivan. Evenimentul i-a avut prezenți și pe academicienii Aurelian Gulea, Tudor Lupașcu, membrii corespondenți – Elena Zubcov, Lurenția Ungureanu, Victor Juc, prof. Andrei Smochină, directori de institute de cercetare – dr. hab. Aculina Arâcu, dr.hab. Larisa Andronic, dr. Inga Țițchiev, dr. Vasile Stegărescu, dr. Igor Nicoară.

Evenimentul a fost moderat de dr.hab., prof. Grigore Vasilescu, directorul Centrului de Studii Europene, USM, care a subliniat că tradițional, la USM, de mai mulți ani se organizează diferite activități dedicate Zilei Europei. În acest an EuroClubul USM, care face parte din rețeaua națională a EuroClub-urilor, Centrul de Studii Europene în parteneriat cu Centrul de Informare a UE la USM, au venit cu inițiativa de a organiza un eveniment deosebit – un Orășel European Universitar cu genericul „UE-Moldova: Împreună mai puternici”. „Prin acest eveniment organizat, în premieră, la care participă facultățile USM, institutele de cercetare din cadrul USM vrem, în anul european al competențelor, să punem în evidență încadrarea noastră tot mai fermă în spațiul comun european al educației și cercetării, asistența UE, participarea tot mai activă a cadrelor universitare la colaborarea și cooperarea în domeniul științei, educației, cercetării. În același timp, prin acest eveniment, dorim să demonstrăm solidaritatea noastră, sprijinul ferm, susținerea necondiționată a parcursului european al RM. Împreună pentru un viitor mai bun, Împreună pentru un viitor european. Să spunem împreună: La Mulți Ani, Europa!”, a spus  prof. Grigore Vasilescu.

Rectorul USM, dr. Igor Șarov a menționat că Ziua Europei, de fapt, nu este doar în ziua de 8 mai. Ziua Europei este o zi a păcii, este o zi a libertății, este o zi care nu se contrapune altor date, este o zi despre viitorul Republicii Moldova. „Și spun aceste lucruri, pentru că astăzi există două lumi: o lume care aduce război și o lume care aduce prosperitate, o lume care aduce democrație, o lume care aduce libertate, o lume care aduce o investiție în știință, în proiecte, o lume care aduce investiție în mobilitățile profesorilor și studenților și multiplelor proiecte care sunt realizate de comunitatea noastră universitară și de întreg sistemul nostru educațional din Republica Moldova. Prin acest mesaj spus astăzi de comunitatea noastră universitară, noi suntem siguri de viitorul nostru. Vrem în Europa!”, a declarat rectorul Șarov, mulțumind colegilor usm-iști pentru organizarea acestui eveniment care indică, deși modestă, o contribuție a tot ce înseamnă parcursul european. „ Realizările USM, a oamenilor de știință sunt unele extraordinare. Am să insist de fiecare dată – nu zidurile fac o școală, dar spiritul care domnește în ea, spunea Regele Ferdinand. Oamenii au adus, aduc și vor aduce faima acestei universități – studenții, profesorii și cercetătorii”, și-a încheiat discursul inaugural rectorul USM.

Ambasadorii Franței, Italiei și Slovaciei, care au dat o notă deosibită, onorând cu prezența Excelențelor Sale evenimentul, au felicitat comunitatea universitară pentru organizarea acestui eveniment frumos, încurajând tinerii să aibă încredere în parcursul european al țării noastre și să pună umărul, prin priceperea, ideile și capacitățile lor, la construirea unei Eorope și mai puternice și mai bune, subliniind totodată că implicarea tinerilor în acest proces este esențială.

Rectorul Igor Șarov și invitații oficiali au făcut turul Orășelului European Universitar, unde erau amplasate standurile facultăților și ale institutelor de cercetare ale USM. Reprezentanții instituțiilor le-au vorbit oficialilor despre activitatea lor, proiectele, colaborările lor atât în plan național, cât și european, dar și cele mai recente rezultate obținute în cadrul acestora.

Directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice al USM, dr.hab., prof. Victor Juc, a menționat că acțiunea care se desfășoară la USM, în contextul Zilei Europei, este una foarte importantă. „Prin această acțiune noi demonstrăm adeziunea la acțiunile de solidaritate europeană, pentru prioritatea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană, iar atât USM, cât și cercetătorii științifici, cadrele științifico-didactice beneficiază de suport și de programe europene, fapt care contribuie la promovarea sistemului educațional și de cercetare din RM în spațiul unit european”, a relevat directorul Victor Juc. De menționat și faptul că prof. Victor Juc este și cel care a lansat, la AȘM, mai mulți ani în urmă, inițiativa de a organiza în fiecare an un eveniment științific, consacrat celebrării Zilei Europei în Republica Moldova. „Deja am ajuns la ediția a XVII-a, desigur că în noul context și cu participarea colegilor de la USM, dar și tradițional cu cei din România, Ucraina. Cred eu că și prin această acțiune, noi ne exprimăm solidaritatea cu parcursul european al Republicii Moldova cel mai important, cercetătorii științifici, cadrele universitare didactice contribuie în măsura atribuțiilor care le revin, la apropierea și integrarea la UE a RM pe filiera noastră de cercetare”, a rezumat directorul ICJPS al USM, Victor Juc.

Suntem primul an când marcăm Ziua Europei în cadrul Universității de Stat a Moldovei, a mărturisit directorul Institutului de Zoologie al USM, m.c. Laurenția Ungureanu. „Institutul de Zoologie a venit către această zi remarcabilă cu un tezaur inestimabil privind colaborarea cu UE, fiind realizate în ultimii cinci ani, cinci proiecte europene, două dintre care – Programul  Bazinul Mării Negre, două – colaborarea Republicii Moldova cu România, în special, cu Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați și Universitatea „A.I.Cuza” din Iași. Din universitățile europene, au fost parteneri Universitatea Kavala din Grecia, cu care am colaborat foarte frumos și sperăm ca această colaborare să fie și pe viitor”, a relevat directorul Institutului de Zoologie, precizând că acum se lucrează asupra unui nou proiect pe care urmează să-l depună la concursul proiectelor, iarăși, în Programul național comun Bazinul Mării Negre și un alt proiect, în colaborare cu Universitatea Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” de la Iași, pe care îl vor depune în cadrul programului RM-România”.

Rezultate impresionante au prezentat și Institutele de cercetare din cadrul USM – Institutul de Chimie, Institutul de Zoologie, Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor, Institutul de Geologie și Seismologie, Institutul de Ecologie și Geografie, Institutul de Matematică și Informatică „V. Andrunachievici”, Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, Institutul de Filologie Română „B.P.Hasdeu” ale USM. Menționăm în context că instituțiile de cercetare cu profil biologic din cadrul USM, pentru excelență în domeniul biologiei, au fost menționate cu Premiul Mare al Salonului European de Invenții și Creativitate Euroinvent, care s-a desfășurat săptămâna trecută la Iași, România.

Rectorul USM, Igor Șarov le-a mulțumit Excelențelor Sale pentru prezență și interesul manifestat vizavi de activitatea comunității universitare și de a fi alături într-o zi importantă pentru universitari, de altfel, ca și pentru toți cetățenii RM.

Eugenia TOFAN, Șef Secție,
Departamentul Cercetare și Inovare, USM

 

Published joi, 18 mai 2023
Adresa
Contacte
Toleranță zero corupției

Universitatea de Stat din Moldova 2023 © All Rights Reserved