Capitala culturală a României, orașul Iași, a devenit pentru trei zile și capitala mondială a inventicii. Capitala culturală a României a găzduit cea de-a 15-a ediție a Expoziției Europene de Creativitate și Inovație EUROINVENT, manifestare devenită deja tradiție care reunește inventatori, cercetători, creatori, oameni de știință de pe mai multe continente și care prezintă cele mai inovative realizări ale activității de cercetare științifică, inovare și transfer tehnologic. Evenimentul a fost dedicat creativității în toate domeniile activității umane, iar din cauza evenimentelor din Ucraina, acesta a fost dedicat și umanității. Salonul Expozițional are și scopul de a crea un cadru potrivit pentru schimb de idei, a stabili parteneriate, a iniția noi proiecte pentru a crea o viață mai bună și mai sustenabilă pentru toată lumea. Cele mai strălucitoare minți din toate domeniile creației, de toate vârstele, și-au dat întâlnire la Palatul Culturii din Iași, festivitățile de deschidere și premiere fiind desfășurate în Sala Voievozilor, cea mai frumoasă şi monumentală încăpere a Palatului.

Festivalul Creativității a reunit la Iași peste 400 de participanți, înregistrați cu peste 700 de lucrări de invenții și proiecte, din peste 35 de țări de pe toate continentele: Angola, Argentina, Australia, Bulgaria, Belgia, Cambodgia, Canada, China, Croația, India, Indonezia, Iran, Israel, Japonia, Coreea de Sud, Liban, Macao, Maroc, Macedonia, Malaysia, Noua Zeelandă, Filipine, Polonia, Portugalia, Arabia Saudită, Sudan, Taiwan, Thailanda, Turcia și Ucraina.

Sub egida EUROINVENT s-a desfășurat, totodată, Salonul de Carte, unde au fost înscrise peste 250 de volume.

O mare bucurie profesională și pentru Universitatea de Stat de Moldova care a participat la ediția curentă a Expoziției Europene a Creativității și Inovării EUROINVENT, cu un număr record de 52 de lucrări științifice și invenții si cu 34 de cărți ale cercetătorilor din cadrul facultăților și institutelor de cercetare. Creațiile cercetătorilor USM-iști au fost apreciate cu Medalii de Aur, Medalii de Argint, Medalii de Bronz, premii speciale, premii de excelență, diplome de excelență, dar și Premiul Mare al Salonului de Carte,  acordat de juriu dr. hab., prof. univ. Ion Gumenâi de la USM, pentru lucrarea „Arhimandrit Andronic Popovici, Istoria Sfintelor mănăstiri Neamț și Secu, vol. III-IV”).

Universității de Stat din Moldova i s-a conferit, de asemenea, Diploma și Cupa Expoziției pentru relații internaționale, precum și Diploma de Excelență, oferită de către Oficiul Inovare și Transfer Tehnologic, Universitatea Politehnica Timișoara.

Și Universitatea de Stat din Moldova, prin jurații care au reprezentat-o, a apreciat invențiile și creativitatea unor instituții de cercetare, oferindu-le Diploma de Excelență a USM.

Invențiile au fost evaluate de un juriu internațional, compus din peste 40 de membri care au avut sarcina de a evidenţia invenţiile care ne pot face viaţa mai frumoasă şi bună sau, cel puțin acestea au fost intențiile. Din componența prestigiosului juriu internațional au făcut parte și 5 jurați de la Universitatea de Stat din Moldova – acad. Aurelian Gulea, acad. Ion Toderaș, acad. Tudor Lupașcu, m.c. Laurenția Ungureanu, director al Institutului de Zoologie al USM, dr.hab. Larisa Andronic, director al Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al USM.

În calitate de membru al juriului internațional, acad. Tudor Lupașcu a jurizat și apreciat lucrările care au avut  ca subiect noi preparate medicamentoase, obținute din compuși naturali, precum și noile metode digitale de diagnostică a diferitor patologii la pacienți. „Pe tinerii inventatori i-am apreciat cu medalii de aur și argint și i-am încurajat pentru noi creații. Am fost impresionat de modul de prezentare a invențiilor, nu pe panouri, ca de obicei, dar sub forma de totemuri. Aceasta forma mi-a părut mai simpla și mai eficientă”, a remarcat membrul juriului de la USM, acad. Tudor Lupașcu. Personal, acad. Lupașcu a expus două lucrări, ce reflectă rezultatele cercetărilor științifice, obținute pe parcursul a patru ani de studii, în comun cu echipa de cercetători de la Institutul de Chimie al USM, în cadrul unui proiect național și unul  internațional. Ambele lucrări au fost apreciate cu medalii de aur și diplome.

La festivitatea de premiere a EUROINVENT a fost prezent Primarul mun. Iași, Mihai Chirica. Edilul a exprimat onoarea de a participa la eveniment și a lua pulsul nivelului de creativitate atins de către specialiştii din diverse domenii și al modului în care pot fi puse în practică acumulările de cunoştinţe ştiinţifice. „Desigur, ideal ar fi ca eforturile cercetării să-şi găsească mereu o aplicare în zona practică, mai ales în domeniile care interesează direct omul obişnuit, astfel încât studiul ştiinţific să nu rămână la nivelul abstract, ci să presupună, măcar în domenii sensibile, o concretizare a ideilor şi proiectelor”, a menționat primarul Chirica. Edilul ieșean a adresat  felicitări tuturor cercetătorilor care au participat şi organizatorilor EUROINVENT, pentru preocuparea lor constantă de a depăşi barierele convenţionalului, de a-şi folosi imaginaţia şi inteligenţa pentru a crea punţi către un viitor tehnologic de înalt nivel. „Este pentru noi o mare onoare că ați fost aici, că sunteți cei care ați vorbit de fiecare dată frumos despere noi, despre oamenii noștri care locuiesc, învață și lucrează aici și, desigur, cei care ați vorbit despre istoria noastră. Mulțumesc pentru acest mare serviciu pe care îl faceți, sunteți adevărați ambasadori ai științei”, a mai spus Mihai Chirica, oferind Diploma de Excelență mai multor inventatori, pentru  întreaga carieră pe care o duc în slujba inovării și invențiilor.

„Practic orașul Iași este capitala mondială a inventicii, depășind ca număr cele mai mari saloane din lume. Ne apropiem de Salonul de la Geneva și sperăm ca aceste invenții prezente astăzi la Iași să producă acea schimbare la nivel mondial, să ne facă viața mai frumoasă, mai sănătoasă și mai liniștită”, a declarat conf.univ. dr Andrei Sandu, președintele Forumului Inventatorilor Români, coordonator EUROINVENT.

„Este un eveniment dedicat creativității în toate domeniile activității umane, iar din cauza evenimentelor din Ucraina, este dedicat și umanității”, a relevat prof. Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice „Gh. Asachi” din Iași

Distincțiile acordate cercetătorilor de la Universitatea de Stat din Moldova sunt repartizate după cum urmează:

Expoziția Europeană de Creativitate și Inovație EUROINVENT:

Medalii de Aur – 27

Medalii de Argint – 15

Medalii de Bronz – 2

Premii speciale, Premii de excelență și Diplome de excelență – 13

Lista distincțiilor cercetătorilor Universității de Stat din Moldova obținute la Expoziția Europeană a Creativității și Inovării EUROINVENT, 11-13 mai 2023, Iași, România

Cu Premiul Special în biologie avansată au fost apreciate lucrările prezentate de:

Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor,

Institutul de Zoologie,

Grădina Botanică (Institut)  „Alexandru Ciubotaru”.

EUROINVENT a fost organizat de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Forumul Inventatorilor Români, Complexul Muzeal Național Moldova prin Muzeul Științei și Tehnicii Ștefan Procopiu, alături de Europe Direct Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare pentru Protecția Mediului INCDPM, Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, cu sprijinul Universității de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iași, University Malaysia Perlis, și Czestochowa University of Technology Poland.

Expoziția promovează creativitatea internațională și românească în context european, prin prezentarea contribuțiilor școlilor consacrate din învățământul superior și cercetării academice, precum și ale inventatorilor individuali.

Eugenia TOFAN,

Departamentul Cercetare și Inovare al USM,

11-13 mai 2023,

Iași, România

Published Tuesday May 16th, 2023
Maps
Contacts
Toleranță zero corupției

Universitatea de Stat din Moldova 2023 © All Rights Reserved