Zilele acestea, acad. Aurelian Gulea, șef al laboratorului de cercetare Materiale Avansate în Biofarmaceutică și Tehnică al USM, a recepționat o informație parvenită din China, potrivit căreia, în conformitate cu dispozițiile relevante ale Legii brevetelor din Republica Populară Chineză, Compania PatentSINO a fost autorizată pentru a acționa și a se ocupa de toate aspectele referitoare la obținerea dreptului de brevet pentru invenția „Supliment alimentar pe bază de molybden pentru albine” ale cercetătorilor din Republica Moldova și Franța: academicienii de notorietate Aurelian Gulea de la USM, Ion Toderaș de la Institutul de Zoologie al USM și cunoscutul profesor francez Sebastien Floquet de la Universitatea Paris Saclay.

Aceasta este o noutate foarte bună, a declarat acad. Aurelian Gulea, pentru că interesul major actual este de a extinde brevetarea acestei invenții în cât mai multe țări și a-l comercializa, or, China a venit cu o noutate care ne face și mai încrezători că munca noastră de 10 ani, cercetările noastre în diverse laboratoare nu a fost în zadar și va aduce atât bucuria și satisfacția unei munci dedicate ale cercetătorilor din echipă, cât și o bună imagine țării noastre.

Este vorba despre cercetările academicienilor Aurelian Gulea de la USM și Ion Toderaș de la Institutul de Zoologie al USM, cu  savantul notoriu francez Sebastien Floquet de la Universitatea Paris Saclay, în cadrul unui proiect comun care a durat cca 10 ani. Acad. Gulea consideră că proiectele care se soldează cu atare performanțe nu doar creează istorii de succes, dar aduc și imagine țării noastre, propulsează inovații și contribuie la vizibilitatea republicii pe dimensiunea cercetării.

Amintim în context, că echipele de cercetători din cele trei instituții de cercetare au descoperit și sintetizat substanțe de unicat. Despre proiectul de cercetare, implementat de Universitatea de Stat din Moldova, Institutul de Zoologie al USM și Universitatea Paris Saclay care a adus în prim-plan produse noi, inovative cu performanțe remarcabile în biofarmaceutica comunitatea științifică a fost informată încă anul trecut, atunci când au fost definitivate lucrările anuale asupra proiectului. Reuniunea de coordonare a lucrărilor asupra brevetului comun al savanților moldoveni și francezi pentru vitalitatea albinelor a fost importantă pentru totalizările anuale din cadrul proiectului.

Invenția constă în descoperirea suplimentului alimentar pe bază de molybden pentru albine (molybdenum-based feed supliment for bees) care se adaugă în hrana albinelor pentru a ridica imunitatea lor, dar și pentru a lupta cu cel mai mare dușman al lor, căpușa varro. Totodată, suplimentul contribuie la creșterea productivității de miere, produselor melifere, ceara, propolis etc. „Noi cercetăm albinele nu numai ca producători de produse melifere, dar ne gândim că cel mai mare rol al albinelor e cel de polenizator,  productivitatea a 90% din culturile agricole se datorează polenizării”, a relatat acad. Ion Toderaș.

Acad. Aurelian Gulea a specificat că cercetările în cadrul proiectului durează de mult timp, iar propunerea de a-și uni eforturile, de a face un schimb de idei, de studii practice a venit din partea profesorului francez Sebastien Floquet. Echipa de cercetare s-a extins între timp, inclusiv cu tineri doctoranzi din Republica Moldova, Arcadie Fuior și Diana Cibotari, care s-au aflat la studii în cotutela savantului Sebastien Floquet, în Franța. Mai mult, Arcadie Fuior a susținut recent teza de doctor în baza acestor cercetări, la Universitatea din Paris, iar la susținerea tezei Dianei Cibotari a venit la Chișinău o comisie specială de la Universitatea franceză.

În context, savantul Aurelian Gulea a subliniat că datorită suportului oferit de partea franceză, cercetările efectuate la Chișinău au fost repetate în și în Franța, și în SUA, și în Grecia, și în alte țări. Concluzia l-a care s-a ajuns a fost că rezultatele sunt identice, astfel încât a fost necesar a proteja intelectual aceste investigații. „La noi, în Moldova a fost brevetat și ceea ce e nou, avem un brevet în comun cu partea franceză. Apoi, în Franța a fost făcut un brevet, care este acum înaintat și acceptat de toate țările europene, circa 98 de țări prin sistemul PCT (Tratat de Cooperare în domeniul brevetului de invenție este un trat internațional, semnat în 1970,  prevăzut să asigure printr-o singura procedură de înregistrare protejarea unei invenții în fiecare din țările semnatare), plus SUA, China și Argentina care s-au arătat interesate. Aceste rezultate sunt în prag de a fi implementate, urmează să fie prelucrate, poate timp de doi ani ca să apară produsul pe piață. Cred că asemenea brevet nu a obținut nimeni în Republica Moldova. Este o premieră. Brevetul este făcut, acum este vorba de extinderea țărilor, unde se poate de vândut produsul”, a concluzionat omul de știință Aurelian Gulea.

Eugenia Tofan,

Șef Secție promovarea și protecția rezultatelor științifice,

Departamentul Cercetare și Inovare, USM

Published Tuesday January 17th, 2023
Maps
Contacts
Toleranță zero corupției

Universitatea de Stat din Moldova 2024 © All Rights Reserved